Boligmarkedet i uge 17 viser, at boligkøberne er interesseret.

30.04.2020

Seneste tal for hele boligmarkedet fra Boligsiden og Home viser, at købsinteressen er faldet fra et meget  højt niveau, men at de købere, der er i markedet, viser sig som seriøse – med en stærk beslutningskraft. De samlede boligsalgstal fra uge 17 viser sig overraskende som de næstbedste, de seneste seks år som statistikken tæller over.

Mæglerne er glade

Hos Home kalder man det en positiv, men alt i alt forsigtig genåbning af boligmarkedet’.

Salget ses igen over gennemsnittet for de seneste fem år, og sundhedstallene er væsentligt bedre end forventet på nuværende tidspunkt af genåbning af Danmark. Alt dette skyder forsigtig optimisme ind i boligmarkedet, og det er noget mæglerne rundt om i Danmark kan mærke.

Især salgskurven har rettet sig gevaldigt op, efter den kraftige nedtur, som ramte boligsalget i uge 11, da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned.

Lejlighederne har været på en rutsjebanetur

Lejlighedsmarkedet har oplevet en decideret chokeffekt, tydeligst var det i ugerne efter nedlukningen, hvor markedet blev omtrent halveret, men aktiviteten er vendt temmelig kraftigt i uge 17. Ifølge lejlighedsmæglerne i de to største byer, Aarhus og København, skal forklaringen findes i, at det lave udbud får nye lejligheder til salg, og ro om renten får køberne tilbage.

Netop disse to faktorer samt at boligejerne længe har været tilbageholdende med at sætte til salg gør, at køberne slår til nu. Modet er kommet tilbage og der lurer en nervøsitet for, at der ikke kommer meget godt til salg i løbet af de næste måneder.

Det er ikke kun sommerhusmarkedet, der vil opleve solstråler i den kommende tid.

Salget af sommerhuse er fortsat en solstrålehistorie, hvor der i uge 17 er solgt omkring 350 på landsplan. Og dermed er interessen for sommerhuskøb fortsat rekordstor og viser ikke tegn på fald i den nærmeste fremtid. Mæglerne tror ikke, at det samlede boligsalg kommer helt op på samme niveau som i starten af året, men mindre kan også gøre det i den aktuelle situation, mener mæglerne.

Grunden skal findes i, at salget af boliger var rekordhøj i de første to måneder af året lige indtil uge 11, hvor corona-situationen bremsede markedet op. Mange mæglere ser tilbage på første kvartal som det bedste siden finanskrisen i 2008.

Forventningerne til april måned er ikke en prangende salgsmåned, hvis der sammenlignes med sidste år. Dette skyldes hovedsageligt den første del af måneden, og man skal huske på, at boligmarkedet kommer fra et rigtigt højt niveau.

Markedet er fortsat særdeles følsomt og påvirkeligt, ifølge ejendomsmæglerne, og der kan og vil sandsynligvis komme mindre og større udsving på boligmarkedet de kommende måneder alt efter, hvordan økonomien og jobsituationen udvikler sig i Danmark.

Udvikling i antal solgte boliger:

UGENUMMER ALLE BOLIGTYPER VILLAER RÆKKEHUSE EJERLEJLIGHEDER SOMMERHUSE
11 6% 7% 0% -6% 63%
12 -15% -6% -19% -48% 42%
13 -23% -18% -29% -43% 6%
14 -13% -9% -21% -42% 33%
15 -31% -36% -43% -51% 20%
16 -16% -17% -20% -42% 51%
17 13% 8% 7% -13% 93%

Tabellen viser den procentvise ændring i antal solgte for hver uge sammenlignet med gns for samme uge i årene 2015-2019.

Kilde: Boligsiden.