Sort arbejde kan få ekstra omkostninger

26.06.2019

Benytter du dig af sort arbejde, når du får udført arbejde på din bolig, kan det blive en dyr fornøjelse – eksempelvis indenfor el.

Det kan være fristende at spare på udgifterne, når du får udført arbejde på din bolig. Sort arbejde er nemlig i stigning efter ellers at være faldet de seneste år. Dog overser mange konsekvenserne ved at benytte sig at dette – især når det gælder el- eller vvs-arbejde, som kræver autorisation.

Når du får udført autoriseret arbejde kræver det, at du får en faktura, hvor du kan se CVR-nummeret på den virksomhed, som har udført arbejdet. Hvis ikke du har en regning vil der være tale om gør det selv-arbejde, ligegyldigt hvem, der har gjort indsatsen. Som følge af dette har du heller ingen garanti eller sikkerhed, hvis der opstår fejl – eksempelvis brand eller vandskader.

Udover dette mister du også muligheden for at klage, hvis der opstår uenighed efterfølgende. Du vil gå glip af muligheden for at benytte dig af BoligJobordningen til at få refunderet den del af udgifterne til håndværkerens arbejdsløn, hvis arbejdet er lavet sort. Derfor kan denne ’besparelse’, der kan være ved at få udført sort arbejde, være ikke eksisterende.

5 grunde til at droppe det sorte arbejde:

  1. BoligJobordning: Husk at indberette udgiften til arbejdsløn, i henhold til en konkret faktura, for at opnå håndværkerfradrag. Hvis der ikke findes en faktura, kan der ikke sikres håndværkerfradrag for et ellers fradragsberettiget arbejde.
  2. Hussalg: Ved hussalg skal der være anført, om der er udført arbejde på autoriseret område i dennes ejertid. Hvis ikke dette kan påvises, med en faktura, bliver der anført uautoriseret arbejde, hvilket kan have indflydelse på boligens salgspris.
  3. Klagemulighed: Findes der ikke en faktura, kan der ikke klages over det udførte arbejde. Derfor skal der være fremsendt en faktura, hvis du ønsker at klage ved et ankernævn.
  4. Produktgaranti: Du får reklamationsret ved købsdatoen, så hvis de benyttede materialer ikke er faktureret, vil deres alder være ukendt, hvilket gør, at der ingen garanti er.

Autorisation: Hvis du skal have en faktura kræver det autoriseret arbejde. Hvis arbejdet ikke er dokumenteret med en faktura, der anviser det udførende firmas CVR-nummer, er der tale om gør det selv arbejde, ligegyldigt hvem der har udført det.