Udsigt til endnu højere boligpriser i 2021 – hvor meget afgør en joker i spillet

15.01.2021

Boligsiden udsender i dag prisstatistik for december og kan dermed gøre prisudviklingen for villa- og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse op:

Der er prisstigninger i alle segmenter – se udviklingen på landsplan herunder.

Kommentar fra senior kommunikationskonsulent Michael Dalsager i Home:

Kommer priserne endnu højere op i 2021?

Ja, alt tyder på, at boligmarkedet indleder året med fortsat stigende priser på boliger.

December var meget travl med mange fremvisninger og handler, og et nyt køberbarometer fra Home og YouGov blandt 2000 danskere viser, at 15 % har købsplaner de næste seks måneder – det er flere end for tre måneder siden. Næsten to ud af tre er allerede i gang på boligjagten, og det er også flere end tidligere år på nuværende tidspunkt.

Et udbud i bund og køberinteressen i top kan give nye prishop, mener ejendomsmæglerkæden Home.

En ‘joker’ i det spil er, hvor mange boliger der kommer til salg. Udbuddet er faldet til det laveste siden 2006. Antallet af nye til salg-skilte skal helst matche efterspørgslen, ellers risikerer priserne med at løbe endnu hurtigere, og handelstallene kan stagnere eller falde, fordi der mangler boliger på markedet.

Få boliger til salg og mange købere betyder, at der er flere om buddet i flere handler – og her er der en klar vinder: Det giver typisk en højere pris til sælgeren af boligen.

Den ultralave rente og en solid økonomi hos danskerne betyder, at boligmarkedet godt kan holde til stigende priser, for det er fortsat billigt at eje bolig i historisk perspektiv, men det sundeste for boligmarkedet på længere sigt er en god balance mellem købere og sælgere.

Danske Bank-koncernen forventer i en prognose for 2021, at huspriserne vil stige 4 % opgjort som hele 2020 sammenlignet med hele 2021.

Det betyder, at ved udgangen af 2021 vil et gennemsnitshus være steget med 1,6 % i forhold til, hvad det var værd i slutningen af 2020, hvis bankens prognose holder stik. Det svarer til en stigning på over 30.000 kroner. (Kilde: privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen i Danske Bank).

Udviklingen i boligpriserne december 2020:

Boligtype Pris per kvm (kroner) Ændring seneste måned Ændring seneste år
Villaer og rækkehuse 15.401 0,4% 6,5%
Ejerlejligheder 30.876 0,9% 9,1%
Sommerhuse 18.344 -0,1% 11,1%

(Kilde: Home)