YouGov-køberbarometer viser at 15 % af danskerne vil købe bolig

15.05.2019

Boligplanerne bliver skruet op hos danskerne, viser ny YouGov-måling og især interessen for sommerhus vokser yderligere.

Vinteren og det tidlige forår har meldt travlhed på boligmarkedet, og det kvartalsvise køberbarometer fra YouGov peger også på, at travlheden for boligkøbene fortsætter ind i sommeren.

Hele 15 % af danskerne svarer nemlig i den repræsentative måling blandt 2000 personer, at de har boligkøbsplaner det næste halve år. Sammenligner man med for et år siden var det kun 12 % af danskerne, som havde boligplaner.

Sommerhusene er mere efterspurgte
Sommerhusene er i høj grad det, der får køberbarometeret til at stige i år. Tallene viser at der er tre gange så mange danskere, der planlægger at købe sommerhus det næste halve år. Det er en stigning fra 1 % i 2. kvt. 2018 til 3 % ved indgangen af april i år. Interessen for køb på helårshus og ejerlejlighed holder sig på samme niveau som sidste år med henholdsvis 6 % og 5 % af danskerne.

Et nyt lys over lejlighedsmarkedet
Køberbarometeret kaster nyt lys over lejlighedsmarkedet, der de seneste år hat mistet fart. Der er godt nok solgt færre lejligheder end i starten af 2018, men lejlighedskøberne svarer ifølge barometeret, at de ikke har skruet ned for købsplanerne, og det er et positivt signal. Dette kan have sammenhæng med at køberne har fået mere at vælge imellem, og sælgerne er villige til at forhandle mere om tingene.

Den seneste tids rentefald og megen omtale i medierne er noget, der bemærkes af køberne og boligejere generelt, og når det er billigt at låne, stiger interessen også.

Fakta: Boligkøberbarometer 2. kvartal april 2019

• 15 % vil købe bolig det næste halve år, heraf 6 % hus/rækkehus, 5 % lejlighed, 3 % sommerhus/fritidsbolig, 2 % anden type bolig, 85 % siger nej til boligkøb.
• Tallet summerer til 16 % fordi mellem 1-2 % svarer, at de har planer om at købe flere forskellige boliger.
• Der er fremgang i interessen blandt købere i alle aldersgrupper – med undtagelse af folk i 50’erne, der holder status quo på 10 % i forhold til samme tid sidste år.
• Det er de unge under 30, der har flest boligkøbsplaner. Hele 30 % i aldersgruppen svarer, at de vil købe bolig i løbet af et halvt år – det var omtrent det samme, 28 %, som sidste år. 61 % af dem er allerede aktivt boligsøgende.
• Folk i 30’erne har næstflest med købsplaner, 21 % mod 17 % for et år siden.
• I 40’erne ses den største fremgang, hvor 5 %-point flere har boligplaner end for et år siden. 13 % svarer nu, at de vil købe bolig mod 8 % for et år siden
• Det tynder ud i købsplanerne, jo ældre folk bliver. Kun 5 % af dem over 60 år er eller skal på boligjagt. Det var 3 % for et år siden.

Kilde: Køberbarometer, YouGov, april 2019