Strømafbrydelser kan være ganske irriterende, og kommer gerne, når det er allermest ubelejligt. Der kan være flere årsager til din strømafbrydelse, men ofte skal du kigge godt på din fejlstrømsafbryder, da denne ofte er årsag til strømafbrydelsen.

Har du problemer med din fejlstrømsafbryder/HPFI-relæ, er det bedst at få gjort noget ved problemet med det samme. Hos factum2 er vi altid hurtige til at rykke ud, når der er behov for det, og vi har flere års erfaring i elinstallationer og HPFI-relæ.

Du kan altid ringe til os på telefon 70 25 57 57 og få et uforpligtende tilbud på en udbedring eller udskiftning af dit HPFI-relæ. Du er også velkommen til at kontakte os gennem vores formular nederst på siden.

Hvad er en fejlstrømsafbryder?

Der findes overordnet set to typer af fejlstrømsafbrydere: HFI-relæ og HPFI-relæ. I dag er det et lovkrav, at boligen har et HPFI-relæ.

Test dit HPFI-relæ årligt

Slår dit HPFI-relæ fra inden for 0,3 sekunder? Hvis ikke, skal du have det udskiftet. Derfor er det også vigtigt, at du tester dit relæ årligt.

Skal dit relæ udskiftes?

Udfyld formularen nederst på siden, hvis du vil have et uforpligtende tilbud på at udskifte HPFI-relæet, eller hvis du blot vil høre mere.

Hvad er en fejlstrømsafbryder?

Fejlstrømsafbryder, fejlstrømsrelæ eller HPFI-relæ. Kært barn har mange navne, men er i bund og grund en og samme ting. En fejlstrømsafbryder er en beskyttelse af dine elinstallationer, som afbryder strømmen, skulle der være en teknisk fejl på et elektrisk apparat. Når en fejlstrømsafbryder slår fra, undgår du dermed, at der sker skader på dig selv eller andre.

Et HPFI-relæ står for højfølsom pulserende fejlstrøm. Denne type relæ er et lovkrav for danske boliger opført efter 1991, hvor det tidligere var et HFI-relæ i boliger, der var lovpligtigt. Det er ikke længere tilladt at have et HFI-relæ i boligen. Forskellen på HFI og HPFI ligger ikke kun i navnet, men også i måden, hvorpå de fungerer.

De gamle HFI-relæer slår ikke fra, hvis der sker en fejlstrøm i moderne elektriske apparater, det være sig en konsol eller en computer. Et HPFI-relæ er langt mere følsomt over for nye, moderne og tekniske apparater, og kan håndtere en pulserende jævnstrøm på 24 V DC, som typisk er at finde i disse enheder. Har du et HPFI-relæ i din bolig, kan dette dermed slå fra, hvis der opstår pulserende fejlstrømme.

Hos factum2 er vi specialister i HPFI-relæer, og vi kan derfor hjælpe dig med at udskifte dit gamle relæ til et nyt, hvis der opstår problemer. Du kan også bede om at få udbedret fejl på dit relæ, hvis det ikke fungerer, som det skal.

Sådan virker din fejlstrømsafbryder

En fejlstrømsafbryder/HPFI-relæ fungerer ved at slå fra, hvis der er sket en fejl i en elinstallation. HPFI-relæet opfanger fejlen, og slukker dermed ned inden for 0,3 sekunder.  

Dit relæ holder øje med, om den strøm der kommer ind i elinstallationen stemmer overens med den strøm, der kommer ud igen. Hvis strømstyrken til din elinstallation ikke matcher styrken på den strøm, som kommer ud fra installationen, vil du opleve, at HPFI-relæet slår fra, da installationen dermed ikke virker korrekt. Dermed vil der være en risiko for at få et elektrisk stød, hvis du kommer i kontakt med den pågældende installation.

Hvorfor slår mit HPFi-relæ fra?

Årsagen til, at dit HPFI-relæ slår fra er, at der er sket en fejl i din elinstallation. Det kan eks. være, at der har været et lynnedslag i nærheden, som har ramt dit elnet. En anden årsag kan være, at en person eller en genstand i husstanden får forbindelse til jorden. Når dette sker, vil dit HPFI-relæ opfange, at det ikke er den samme strøm, som både kommer ind og ud. Derfor er der altså en fejl, og relæet slår fra.

Tips til, hvad du kan gøre, hvis dit HPFI-relæ slår fra

Har du problemer med, at dit HPFI-relæ slår fra, eks. pga. lynnedslag, kan du forsøge at følge nedenstående tips til at slå HPFI relæet til igen. Virker nedenstående ikke, bør du straks kontakte os, så vi kan hjælpe med et nyt relæ. 

  1. Er dit HPFI-relæ slået fra, skal du som det første sørge for at slukke alle dine sikringsgrupper, inden du går videre til næste trin
  2. Herefter skal du slå dit HPFI-relæ til igen
  3. Begynd herefter at tænde hver enkelt sikringsgruppe, en ad gangen
  4. Oplever du problemer med, at HPFI-relæet slår fra igen, når du tænder en af sikringsgrupperne, skal du notere dig, hvilken sikringsgruppe der er tale om. Lad denne sikringsgruppe være slukket, mens du tænder for de andre.
  5. Tag kontakt til factum2 for at få et tilbud på udbedring eller udskiftning af dit HPFI-relæ

Test dit HPFI-relæ årligt

Hos factum2 el og teknik har vi mange års erfaring i at udskifte og udbedre HPFI-relæer i alle typer af boliger, både til private og erhverv. Derfor kan vi også hjælpe dig, hvis du har gentagne problemer med, at dit HPFI-relæ slår fra, og du ikke selv kan finde løsningen. Vi finder fejlen, og reparerer dit HPFI-relæ eller hjælper dig med en installation af HPFI-relæ til en god pris.

Et HPFI-relæ er din sikkerhed for, at ingen i din husstand bliver udsat for stød, og derfor bør du også lave en test af dit HPFI-relæ et par gange årligt.  
Ofte findes en testfunktion/knap på dit relæ, som er markeret med et ”T”. Når du trykker på knappen, skal HPFI relæet slå fra inden for 0,3 sekunder, som følge af en fejl i strømmen. Slår relæet ikke fra, skal du have udskiftet det til et nyt. Du kan altid kontakte factum2 for et tilbud på udskiftning af et nyt HPFI-relæ, eller hvis du vil have hjælp til at teste dit HPFI-relæ.

Har du spørgsmål til dit HPFI-relæ, er du også velkommen til at tage kontakt til os.

Få et uforpligtende tilbud

Har du spørgsmål, eller ønsker du et uforpligtende tilbud, er du meget velkommen til at kontakte os.

Ring til os på 70 25 57 57, eller udfyld formularen - så kontakter vi dig inden for 24 timer på hverdage.

Kontakt - Ydelser